Μεταστέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ.πρωτ. 37875/19-11-2020 ΑΔΑ:ΨΥΙΚΩΕΥ-Σ63) στη όποια δεν συμπεριλήφθη η αρχική μας πρόταση «… η συγχώνευση ενός κεντρικού μεγάλου δημοτικού σχολείου όπως είναι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ενισχυθούν περιφερειακά δημοτικά σχολεία της πόλης (1ο 2ο 3ο 6ο 7ο), τα οποία διατηρούν ακόμα την εικόνα σχολείων παραδοσιακής γειτονιάς με όλα τα πλεονεκτήματα που σημαίνει αυτό, με την ανάλογη διαμόρφωση νέας χωροταξικής κατανομής.»  θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής:

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς είναι ένα πλασματικά μεγάλο σχολείο γιατί καταστρατηγείται κατά κόρον η χωροταξική κατανομή, με αποτέλεσμα να έχει μαθητικό δυναμικό υπερδιπλάσιο από αυτό που θα είχε υπό κανονικές συνθήκες. Κυρίως εξυπηρετεί εργαζόμενους στο εμπορικό κέντρο με άμεσο αντίκτυπο τόσο στα υπόλοιπα δημοτικά της πόλης όσο και σε περιφερειακά.

Προτείνουμε για το επόμενο σχολικό έτος 2021-22 την μεταστέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς.

Επιπλέον με την αλλαγή χρήσης στο κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου και με ανάλογες διαμορφώσεις – αναπλάσεις,

  • Γκρέμισμα της εξωτερικής αυλής
  • Μετατροπή του αύλειου χώρου σε πλακόστρωτη πλατεία
  • Δημιουργία μικρού πνευματικού κέντρου με την αξιοποίηση της αίθουσας παρουσιάσεων (Ισόγειο)
  • Δημιουργία δημοτικού αναψυκτηρίου (Ισόγειο)
  • Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών που μέχρι τώρα στεγάζονται σε ιδιωτικούς χώρους (1ος 2ος όροφος)
  • Ανάδειξη του βυζαντινού τείχους νότια και ανατολικά με κατάλληλες διαμορφώσεις
  • Ανάδειξη του πεζόδρομου «Αρχιμήδους» ως βασική είσοδο για πεζούς προς τον πεζόδρομο «Πτολεμαίων»
  • Ανάδειξη του «Μεντρεσέ»
  • Νέα ανάπλαση της νότιας παραλίας

Θα διαμορφωθεί μια βασική είσοδος για πεζούς προς το κέντρο της πόλης, τη βόρεια παραλία και το ιστορικό κέντρο. Δημιουργείται κατά κάποιο τρόπο ένα σαλόνι υποδοχής επισκεπτών και δημοτών, το οποίο σε συνδυασμό με οργανωμένο τουριστικό περίπτερο προϋπαντεί, ενημερώνει, αγκαλιάζει τον επισκέπτη και τον ωθεί να περιηγηθεί, να απολαύσει, να διασκεδάσει και να γευτεί τους πολιτιστικούς και πολιτισμικούς καρπούς ενός πλούσιου βυζαντινού-και όχι μόνο- βιότοπου.

Αφήστε μια απάντηση