Μόνιμη στέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Καστοριάς

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Καστοριάς είναι στην πραγματικότητα μία ομάδα σχολικών μονάδων, με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες στην κτιριακή του υποδομή, τον εξοπλισμό, τη στελέχωση αλλά και τη λειτουργική του διασύνδεση με άλλους φορείς που υποστηρίζουν την καθημερινότητα των μαθητών ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

Αποτελεί ταυτόχρονα Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ και ΣΜΕΑ, γεγονός που το καθιστά την πιο σύνθετη οργανωτικά και λειτουργικά σχολική μονάδα του νομού. Για τους λόγους αυτούς το θέμα της στέγασής του δεν μπορεί να εξετάζεται αποκομμένο από το θέμα της πλήρους και ορθής λειτουργίας του. Δεν θα πρέπει να δοθεί μία πρόχειρη λύση Προκρούστειας λογικής η οποία και πάλι θα προσαρμόζει τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα δεδομένα του κτιρίου.

Θα πρέπει να σχεδιαστεί από το μηδέν μία νέα κτιριακή υποδομή η οποία θα βασίζεται σε προσεγμένες επιλογές των εργαστηρίων που θα λειτουργούν και τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν εκείνες τις ανάγκες που οι φορείς της αναπηρίας έχουν εντοπίσει και επισημάνει σε επίπεδο νομού. Αν σχεδιαστεί σωστά, θα καλύπτει δημιουργικά τον χρόνο των μαθητών του και θα παρέχει προ-επαγγελματικές και επαγγελματικές δεξιότητες σε αντικείμενα που θα έχουν αναφορά στην αγορά της περιοχής.

Η λειτουργία του θα έχει ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα στους φορείς προστασίας των ΑμεΑ να επικεντρωθούν στα υπόλοιπα εξαιρετικά σημαντικά έργα που έχουν να επιτελέσουν και τα οποία σχετίζονται με την επαγγελματική απασχόληση των ΑμεΑ, την προστατευόμενη διαβίωσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.

Ως συνδυασμός, έχουμε πλήρη εικόνα των αναγκών αυτών, καθώς είμαστε σε συνεχή επαφή με τους φορείς αυτούς. Υπεύθυνη στάση απέναντι στις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες τους είναι η άμεση ένταξη του έργου της μελέτης ανέγερσης νέου, σύγχρονου κτιρίου στον προγραμματισμό του Δήμου. Το κτίριο θα πρέπει να διαθέτει και επαρκή υπαίθριο χώρο για την υποστήριξη τομέα γεωπονίας.

Καλούμε σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να συγκροτηθεί άμεσα μία πρόταση οριστικής, βιώσιμης λύσης σε ένα χρονίζον πρόβλημα, η διαιώνιση του οποίου αδικεί και προσβάλει βαθύτατα τους μαθητές ΑμεΑ, τις οικογένειές τους και όλους μας προσωπικά. Τα ημίμετρα των προσωρινών στεγάσεων σε ακατάλληλους χώρους θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οριστικά ως νοοτροπία, καθώς συγκαλύπτουν τα προβλήματα, ρίχνοντας όλο το βάρος της αντιμετώπισής τους στα ίδια τα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους.

Για περισσότερα: Δημοτικός Σχεδιασμός για την Αναπηρία (ΑμΕΑ)

 

Η σημαντικότερη σχολική μονάδα του νομού ΠΡΕΠΕΙ να έχει τον χώρο που της αξίζει.

1 Σχόλιο
  1. Εύχομαι από καρδιάς να γίνει αυτό το έργο!!!
    Λυπούμαι πολύ τα παιδιά εκεί που βρίσκεται τώρα στην σοφίτα του Γυμνασιου Καλλιθέας…

Αφήστε μια απάντηση